01
01
Description slide 1 Image ©
02
02
Description slide 2 Image ©
03
03
Description slide 3 Image ©
04
04
Description slide 4 Image ©

Мешканців району попереджають про небезпеку поширення кишкових інфекцій

Через зливи та підтоплення обійсть буковинців зростає небезпека поширення гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

 

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій є у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах необхідно звернутися до лікувально-профілактичного закладу.

Щоб вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, необхідно вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватись 5 кроків до безпечнішої їжі, повідомляє Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України.

1. Підтримуйте чистоту:

мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
мийте руки після відвідування туалету;
вимийте і продезінфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

 


2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.


3. Ретельно готуйте їжу:

ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;
сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
ретельно підігрівайте приготовану їжу.


4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.


5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

використовуйте чисту або очищену воду;

обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
не їжте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Copyright 2015 Глибоцька РДА - Мешканців району попереджають про небезпеку поширення кишкових інфекцій.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free
Версія сайту для
людей з вадою зору